info@nabytoknaslovensku.sk
pridať produkt

Ako správne udržiavať masívny nábytok?

ObývačkaAutor: Jakub MirekPridané 24.04.2024 19:19   /   

Ako správne udržiavať masívny nábytok?

Masívny nábytok vyzerá už na prvý pohľad veľmi vkusne a luxusne. Na to aby si čo najdlhšie udržal svoj vzhľad je potrebná kvalitná starostlivosť. Tak ako iné druhy nábytku aj pri masívnom nábytku môže dôjsť k poškodeniu. Obzvlášť pri stoloch, ktoré sú vystavované nebezpečenstvu vyliatia tekutín ako je víno alebo iné chemické prípravky.

Ako ošetriť voskovaný a olejovaný masív
Masívny nábytok, ktorý nebol chemicky ošetrený lakom, ale len voskom poprípade olejom, je vhodné ošetrovať výhradne týmito prostriedkami. Pred každým ošetrením je potrebné plochu dôkladne očistiť aby na nábytku neostávali zbytočné nečistoty. Olej sa odporúča nanášať pomocou utierky, ktorou jednoducho olej rozotrieme rovnomerne po celej ploche nábytku. Následne je nutné nechať olej vsiaknuť a po vsiaknutí nábytok znovu dôkladne pretrieť čistou utierkou, aby bol suchý. Interval ošetrovania závisí na intenzite používania samotného nábytku.

Ryhy a jamky nemusia byť problém
Pokiaľ došlo k vážnejšiemu poškodeniu nábytku, ako sú ryhy alebo jamky nemusíte vešať hlavu. Takto poškodený povrch je možné pomocou veľmi jemného brusného papiera zbrúsiť. Pri vytvorení jamiek je možné pomocou žehličky miesto narovnať. Postačí ak nastavíte nižšiu teplotu a pomaly plynule poškodené miesto nahrejete. Toto naparovanie je vhodné kombinovať s krátkymi prestávkami. S poškodením väčšej plochy si najlepšie poradí skúsený stolár, ktorý dokáže nábytok komplexne zreštaurovať. Veľkou výhodou voskovaného alebo olejovaného nábytku je predovšetkým ich schopnosť odpudzovať prach a špinu, keďže ich povrch pôsobí antistaticky. To vám dokáže uľahčiť upratovanie. Navyše pri správnej údržbe masívny nábytok dokáže slúžiť dlhé roky. Rozhodne preto nie je dôvod sa nábytku tohto druhu vyhýbať práve naopak.